Genoeg handtekeningen voor referendum Rotterdamse Woonvisie!

Het is gelukt! 13.591 ondertekeningen voor het Woonreferendum zijn vrijdag overhandigd aan burgemeester Aboutaleb. Met de aanbieding van deze ondersteuningsverklaringen, wordt de aanvraag voor een stedelijk raadgevend referendum over de Woonvisie officieel bekrachtigd. Het is de eerste keer dat in Rotterdam op initiatief van burgers een referendum aangevraagd wordt.

13.591 kiesgerechtigde Rotterdammers hebben afgelopen maanden hun steun verleend aan een stedelijk referendum over de Woonvisie van het Rotterdamse stadsbestuur, tegen de afbraak van 20.000 betaalbare woningen. In zes weken tijd hebben vele vrijwilligers en organisaties onder leiding van het Actiecomité Woonreferendum, meegeholpen de benodigde ondersteuningsverklaringen op te halen. Een geweldig resultaat!

De jongste vrijwilligers van het Woonreferendum van onder andere ROOD (jong in de SP) en Young&United (FNV) mochten gister de handtekeningen officieel overhandigen aan de burgemeester. Arno van der Veen, ROOD Rotterdam: “Jongeren gaan de gevolgen van de plannen hard voelen. Als wij op Mbo-scholen met onze leeftijdsgenoten praten blijkt het nu al heel moeilijk te zijn om de stap te maken naar een eigen, betaalbaar huis of kamer. Met de afbraak van 20.000 betaalbare woningen wordt dit alleen nog maar lastiger. Wij zijn ook Rotterdammers, en willen hier een toekomst kunnen opbouwen.”

Burgemeester Aboutaleb ontving de ondersteuningsverklaringen als voorzitter van de gemeenteraad. Hierna vindt er ambtelijk een controle plaats om vast te stellen of inderdaad het vereiste aantal ondersteuningsverklaringen bereikt is. Dit zal begin juli bekend worden gemaakt. Na de zomer is de gemeenteraad weer aan zet om de referendum-vraag te formuleren. Volgens planning zal dan eind van het jaar het stedelijke referendum plaatsvinden.