Prestatieafspraken 2024-2025 Rotterdam

Wat zijn prestatieafspraken?

Sinds de invoering van de nieuwe Woningwet in 2015 hebben huurdersorganisaties meer te zeggen gekregen over het lokale huurbeleid. In dat kader wordt van de huurdersorganisaties verwacht dat zij in overleg met de woningbouwcorporaties en de gemeente komen tot de zogeheten prestatieafspraken. Hierin worden de voornemens voor de volkshuisvesting voor de komende twee jaar vastgelegd.

 

Net als vorige jaren is het in 2024/2025 de bedoeling dat gemeente Rotterdam, Havensteder en De Brug tweejaarlijkse prestatieafspraken maken voor het bezit van Havensteder in die gemeente. Hierbij kan wel worden aangetekend dat gemeente, Havensteder en De Brug alleen op papier gelijkwaardige partijen zijn. In de praktijk hebben (vooral) de gemeente en Havensteder een veel grotere invloed.

 

Terugblik: prestatieafspraken 2022/2023 niet ondertekend door De Brug en de meeste andere huurderskoepels

De prestatieafspraken 2022/2023 zijn door De Brug en de meeste andere huurderskoepels niet getekend. Tijdens de onderhandelingen hebben we geprobeerd concrete afspraken te maken om problemen aan te pakken. Dat was ook een opdracht die we meekregen vanuit onze achterban omdat de gemeente erg vasthield aan haar Woonvisie. Dat komt er in het kort op neer dat de sociale voorraad de komende jaren met 12.000 woningen afneemt. Daarmee worden de stenen (het aantal woningen) belangrijker dan de mensen en de leefbaarheid in de zogeheten zwakkere wijken.

 

Ondanks het feit dat De Brug deze prestatieafspraken toen niet heeft ondertekend namen wij wel deel aan de overleggen met Havensteder en gemeente waarin de voortgang (monitoring) van de prestatieafspraken in de gaten werd gehouden. Zo bleven we in ieder geval op de hoogte.

 

Prestatieafspraken 2024/2025

Nieuw in deze prestatieafspraken is dat er niet alleen afspraken voor Havensteder en de andere corporaties afzonderlijk afspraken worden gemaakt. Dit keer worden er ook afspraken voor de hele stad tussen gemeente en de gezamenlijke corporaties en huurderskoepels gemaakt. Die worden opgenomen in deel A. De afspraken met Havensteder staan in deel B.

 

De gemeente Rotterdam heeft in de loop van 2023 haar planning besproken met de corporaties en de koepels van de huurdersverenigingen. Ook een delegatie van De Brug heeft daaraan deelgenomen. De deelnemers konden zich in grote lijnen vinden in de voorgestelde aanpak.

 

Zoals gebruikelijk hebben vervolgens de betrokken corporaties - in ons geval dus Havensteder - een “bod uitgebracht”. Het bod is niets anders dan een overzicht van de voorgenomen activiteiten voor de komende 5 jaar. Havensteder stelt het bod in nauw overleg met gemeente en ook De Brug op. Net als voorgaande jaren heeft De Brug actief deelgenomen aan het opstellen van dit bod. Dit keer was ook nieuw dat de huurderskoepels ook een eigen bod konden uitbrengen. Ook De Brug heeft hiervan gebruik gemaakt. Voor de inhoud van dit bod wordt u verwezen naar de bijlage.

 

Ondertekening van de nieuwe prestatieafspraken is voorzien op 12 december. Over het verloop van de overleggen kunnen we tevreden zijn. Veel meer dan afgelopen keren zijn wij betrokken bij de voorbereiding. Ook de inhoud van de prestatieafspraken komt meer aan onze wensen tegemoet. Dat leidt bij ons tot de voorlopige conclusie – tenminste als onze achterban daarmee instemt – dat wij dit keer voorstellen om wel te ondertekenen voor deel A Dezelfde tendens is bij de andere huurderskoepels zichtbaar. Voor deel B, het specifieke deel met Havensteder, zijn we nog in overleg om onderstaande punten i nde tekst te laten opnemen.

 

Voor het specifieke deel dat over Havensteder gaat merkt Huurderskoepel De Brug het volgende op:

·         De Brug verzoekt gemeente en Havensteder er bij het rijk er op aan te dringen de vennootschapsbelasting voor corporaties zo snel mogelijk af te schaffen.

·         Ongeachte de inhoud van de Prestatieafspraken Rotterdam 2024 - 2025 wil de Brug graag inzicht in de behoefte aan sociale huur en midden huur in de komende jaren.

·         De stijging van de grondprijzen sociale huur met 150% is voor De Brug niet aanvaardbaar.

·         De broodnodige nieuwbouw stagneert door allerlei oorzaken. De Brug vraagt gemeente en Havensteder zich in te zetten om op korte termijn het proces te versnellen.

·         Door een andere berekening van de energie labels voor woningen is een aantal woningen van categorie E naar categorie D verschoven. Wij vragen Havensteder deze woningen te blijven behandelen als categorie E.

·         De Brug is van mening dat de jaarlijkse huurverhoging in overleg tussen Havensteder en de Huurderskoepel dient plaats te vinden. Inkomensafhankelijke huurverhoging wordt afgewezen.”

 

 

Helaas zijn de concept prestatieafspraken nog vertrouwelijk. Daarom kunnen wij deze nog niet aan onze achterban voorleggen. Op onze pagina adviezen kunt u de documenten zien die wel met de achterban gedeeld kunnen worden.

Onze vragen

·         Stemt u geheel of gedeeltelijk in met onze aandachtspunten voor deel B.

·         Nog andere opmerkingen?

 

Wij vragen u uiterlijk 6 december 2023 te reageren.

 

Namens het bestuur van De Brug,

Met vriendelijke groet,

 

De Voorzitter

Vorige
Vorige

Verhoging Grondprijs sociale huur met 150%

Volgende
Volgende

Huurderscommissaris stelt zich voor