“Geen rozengeur en maneschijn, maar toch trots en vol vertrouwen”

Steve Fok en Arjan de Braal blikken terug op hun bestuursperiode bij De Brug

Per 1 september zijn ze officieel afgetreden als bestuurslid van De Brug: voorzitter Steve Fok en secretaris Arjan de Braal. Na respectievelijk acht en zes jaar dragen ze de fakkel over aan hun opvolgers. Ter gelegenheid van hun afscheid blikken Steve en Arjan nog één keer terug op hun intensieve, soms uitdagende, maar mooie bestuursperiode.

“Hét moment om af te treden is er volgens mij nooit”, begint Steve. “Wel kwamen Arjan en ik enkele maanden geleden tot de conclusie dat het goed is om plaats te maken voor de andere bestuursleden. Het afgelopen jaar verwelkomde het bestuur een aantal nieuwe, enthousiaste mensen. Wij willen hen, samen met de ervaren zittende bestuursleden, de vrije hand geven om hun bestuurstaken uit te voeren. En de onderwerpen die op de agenda staan, met frisse energie tegemoet te treden. Dat laatste wordt toch lastiger wanneer je jaar in, jaar uit met deze onderwerpen bezig bent.” Arjan voegt toe: “Op een gegeven moment moet je jezelf afvragen: zit ik nog op de juiste plek of is nu een ander aan de beurt? En als er dan goede mensen klaarstaan om je op te volgen, moet je ook kunnen zeggen: ik stap op.”

Uitbouwen van De Brug
“Sinds de oprichting is De Brug een stuk professioneler geworden”, vervolgt Arjan. “We zijn uitgegroeid tot een serieuze gesprekspartner van Havensteder en gemeenten, en we kunnen volwaardig tegenwicht bieden. Steve en ik hebben daaraan bijgedragen en daar zijn we trots op.” Steve beaamt dit: “Toen wij bij De Brug kwamen, was de fusie tussen Com-Wonen en PWS nog niet zo lang achter de rug. De Brug was als overkoepelende huurdersorganisatie net opgericht. Je merkte een zoektocht: wie zijn we? waar staan we voor? wat is onze rol richting Havensteder, maar ook richting de huurdersverenigingen en gebiedsorganisaties? Een aantal jaren geleden hebben we ook geconstateerd dat we dingen gewoon niet goed deden en dat moest anders. We zijn toen met elkaar begonnen om de basis op orde te brengen met meer oog voor het betrekken van de achterban en het overleg met Havensteder.  Daarnaast hebben we onze positie verstevigd in het politiek-maatschappelijke landschap. Denk aan onze betrokkenheid bij de totstandkoming van de prestatieafspraken of onze cruciale rol in het Gemeenschappelijk Overleg Huurdersorganisaties. Dit overleg hebben we zelfs mede opgericht.”

Samenwerking met Havensteder
Arjan benadrukt dat de samenwerking met Havensteder een belangrijke stap is in de ontwikkeling van De Brug: “In plaats van alleen maar tegenwicht te bieden, kijken we ook hoe we elkaar kunnen versterken. Zo hebben we inspraak in bepaalde beleidsonderwerpen en besluiten van Havensteder, en trekken we samen op in de lobby naar gemeenten en het Rijk. Bijvoorbeeld voor meer sociale huurwoningen. Een ander mooi voorbeeld is de Huurdersacademie. Dit is een joint venture van Havensteder en De Brug die opleidingen aanbiedt voor bestuurders van huurdersorganisaties en actieve huurders.” Ook Steve is positief over de samenwerking met Havensteder, maar, zo benadrukt hij: “Je moet blijven investeren in de relatie tussen Havensteder en De Brug. Je merkt dat bijvoorbeeld personele wisselingen direct leiden tot een andere dynamiek. Daar moet je je weer toe verhouden en dat geldt ook voor mensen van Havensteder. Dat bespreken we trouwens ook met Havensteder. Maar we hebben het met elkaar ook over dingen als: waarover gaan we met elkaar in overleg en in welk stadium? En wat is onze rol? Agendazettend of meer volgend? Wat ons betreft gaan we steeds meer richting agendazettend en krijgen we meer ruimte om oplossingen aan te dragen. Ook kunnen we elkaar versterken door op thema’s meer programmamatig samen te werken. Bijvoorbeeld op het gebied van communicatie met huurders. Op die manier werk je samen aan concrete oplossingen waar huurders wat aan hebben.”

Meedoen met De Brug
Niet alleen met Havensteder, ook in de samenwerking met de huurder maakte De Brug een aantal mooie stappen. Arjan licht toe: “Naast de formele weg via huurdersverenigingen en gebiedsorganisaties bereiken we de huurder op diverse andere manieren. Denk aan de nieuwsbrief, de website en de BrugBorrel. Daarin toetsen we de zaken die we met Havensteder bespreken. De adviezen van de huurders nemen we mee in onze adviezen richting Havensteder. Het lukt ons steeds beter om de verbinding te maken tussen de huurders, de huurdersverenigingen, De Brug en Havensteder. Toch blijft participatie een zorgenkind, met als hamvraag: hoe zorg je dat huurders meer betrokken zijn bij het beleid en de besluiten van Havensteder?” Steve: “Je kunt je afvragen of de huidige manier van formeel participeren, wel van deze tijd is. Ook omdat het steeds moeilijker wordt om bestuurs- en commissieleden te vinden. Dat soort structuren schrikt huurders af. ” Arjan: “Ja, misschien is het beter om over te gaan op een andere vorm van participatie. Bijvoorbeeld met externe partijen die een positieve bijdrage willen leveren zonder te veel naar de vorm te kijken.”

Meer scherpte
Twee andere onderwerpen waar Steve en Arjan hun zorgen over uiten, zijn betaalbaarheid en beschikbaarheid. “Elk jaar voeren we gesprekken met Havensteder over de huurverhoging”, zegt Steve. “We zijn blij dat Havensteder daarbij aandacht heeft voor de huurders en niet het onderste uit de kan haalt. Tegelijkertijd gaat voor veel mensen de huur wel omhoog. Steeds meer huurders raken daardoor in de knel. En wat beschikbaarheid betreft:  als er geen sociale huurwoningen bij komen, wordt het voor veel huurders – en later ook hun kinderen – onmogelijk om een plek in de stad te vinden. Corporaties zijn op dit gebied aan regels gebonden, maar ik zou weleens willen zien wat wél kan. ” Arjan: “We beseffen dat Havensteder het betaalbaarheids- en beschikbaarheidsprobleem niet kan oplossen, maar wat feller protesteren mag wel. Ik mis die scherpte richting de politiek. Ook in de discussie met ons mis ik scherpte. Onderwerpen worden vrij academisch benaderd, in de vorm van onderzoeken en visies. Maar ik zie weinig actie.”

Volste vertrouwen
Trots op wat er bereikt is, maar ook nog zorgen over bepaalde thema’s. Zo kijken Steve en Arjan op hun bestuursperiode bij De Brug terug. “En ook met een beetje weemoed”, geeft Steve toe. “Ik heb heel fijn met Arjan samengewerkt. Dat ga ik echt missen.” Hij lacht: “We leken soms wel een getrouwd stel, zó vaak zagen en spraken we elkaar! Dat is meteen ook iets wat ik wil meegeven aan het nieuwe bestuur. Als bestuurslid van De Brug maak je veel uren. Daarom is het belangrijk om prioriteiten te stellen en aan de slag te gaan met de onderwerpen die nu van belang zijn.” Arjan vult aan: “De basis van De Brug is op orde. Het is nu aan het bestuur om de positie van De Brug verder te versterken, de professionalisering nog meer in de organisatie te verankeren en de samenwerkingen uit te bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat lukken.” Steve sluit zich daarbij aan: “Ik heb het volste vertrouwen in het nieuwe bestuur. Zij hebben de kennis, ervaring én het enthousiasme in huis om De Brug, en daarmee de behartiging van de huurdersbelangen, naar een hoger plan te tillen.”



Vorige
Vorige

Sociaal Statuut Rotterdam

Volgende
Volgende

Instemmingsverzoek en Adviesaanvraag fusie Walang